Advertentie

Dalai lama verdedigt Tibetaanse kwestie in Europees Parlement

De dalai lama vreest dat de Chinese regering "geen ernstige dialoog" over de situatie in Tibet meer wil aangaan. Dat heeft de spirituele leider van de Tibetanen donderdag verklaard tijdens een bezoek aan het Europees Parlement in Brussel.

"Het is duidelijk: ze willen gewoon niet met ons praten. Ze geloven dat ze het probleem in Tibet kunnen oplossen met onderdrukking en geweren, maar eenheid en harmonie kan enkel bereikt worden met vertrouwen en wederzijds respect", zo verklaarde de dalai lama. Hij beklemtoonde nogmaals dat Tibet geen onafhankelijkheid, maar zelfbestuur nastreeft.

Na zijn toespraak werd de dalai lama door de Europarlementsleden bedacht met een staande ovatie. EP-voorzitter Hans-Gert Poettering noemde de spirituele leider "een kampioen van de dialoog" en stelde dat de Europese Unie de plicht heeft China aan te sporen tot vooruitgang op het vlak van democratie, mensenrechten en vrijheid van meningsuiting.

De rondreis van de dalai lama in Europa zet de relaties tussen de Europese Unie en China onder zware druk. Zo annuleerde de Chinese regering een Europees-Chinese topbijeenkomst in Lyon uit protest tegen de geplande ontmoeting tussen de Tibetaanse leider en de Franse president Nicolas Sarkozy. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud