Advertentie

"Daling aantal sans-papiers in Oostende is geen trend"

De forse daling van het aantal opgepakte illegalen in de haven van Oostende is mogelijk mede tot stand gekomen door de Olympische Spelen in Londen. Dat zegt Paul Gerard, voorzitter van de haven van Oostende. Van een trend is echter nog geen sprake.

"Eerlijk? Het is een beetje gissen", opent Paul Gerard die uitleg geeft over de cijfers van het aantal opgepakte illegalen in de haven van Oostende. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er 40 procent minder sans-papiers opgepakt dan diezelfde periode het jaar voordien, van 621 naar 374.

Volgens Gerard spelen de Olympische Spelen in Londen een grote rol. "De controles in Groot-Brittannië zijn fors opgedreven door de Spelen, wat natuurlijk ontradend werkt bij mensensmokkelaars. Bovendien kun je ook zeggen dat er de voorbije jaren heel wat goedkope werkkrachten nodig waren voor de opbouw van de Spelen en ook die factor is nu weg."

Voorts is er ook in Oostende goed werk geleverd met verscherpte controles en de grotere cellencapaciteit. "Maar een zwaluw maakt de lente niet", blijft Gerard realistisch. "Die cijfers fluctueren en er is zeker geen sprake van een dalende trend. We zijn ook attractief. Oostende ligt op vier uur van de Britse kust en we varen enkel op Groot-Brittannië. Bij ons lopen illegalen niet het risico om een dag te varen of uit te komen in Portugal." (MVL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud