De Clerck: Uitlatingen Staatsveiligheid over imam Taouil "correct"

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) heeft er geen probleem mee dat Alain Winants, de baas van de Staatsveiligheid, verklaringen heeft afgelegd over de Antwerpse imam Nordin Taouil. De verklaringen zijn "wettelijk correct en verantwoord", zo zegt de minister donderdag in verschillende kranten.

"Het gaat om informatie die sinds 2005 algemeen bekend is en waarover de betrokkene zelf verklaringen in de media heeft afgelegd", zegt De Clerck. Volgens hem is de informatie van de Staatsveiligheid dat Taouil er extremistische ideeën op nahoudt, "nog altijd actueel" en was het "nuttig" voor het algemeen debat over de hoofddoeken dat de baas van de inlichtingendienst deze informatie in herinnering bracht.

De minister erkent dat het hoogst ongewoon is dat de administrateur-generaal van de Staatsveiligheid zo openhartig is in een concreet dossier, maar de wet geeft Winants de mogelijkheid om niet geclassificeerde informatie vrij te geven. Winants zei dinsdag in Terzake dat Taouil "dient beschouwd te worden als iemand die eigenlijk een extremistische moslim is van salafistisch-wahabitische strekking en die actief militeert in salafistische kringen". (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud