Advertentie

De Crem wil in januari instructeurs naar Afghanistan sturen

België zou vanaf januari 2009 een ploeg instructeurs naar Afghanistan kunnen sturen voor de opleiding van het Afghaanse leger. Een zeventigtal militairen zou eerst in de regio van de hoofdstad Kaboel ontplooid worden, om drie maanden later naar het noorden van Afghanistan te trekken.

Dat is in elk geval wat minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) voorstelt in een nota aan het kernkabinet. Belga kon de hand leggen op die nota.

Sinds februari was er al een princiepsakkoord om een Belgisch "Operational Mentoring and Liaison Team" (OMLT) naar Afghanistan te sturen. Toen werd ook beslist om vier F-16-gevechtsvliegtuigen vanaf 1 september in Kandahar te ontplooien. Op het sturen van een OMLT werd echter geen datum geplakt. Er werd gesproken over "vanaf 1 oktober ten vroegste", maar De Crem had ook al de deadline van maart 2009 laten optekenen.

De OMLT zou bestaan uit een twintigtal instructeurs. De "netto" kost van dit extra engagement ten voordele van het Afghaanse leger wordt geschat op 5,667 miljoen euro voor 2009. De volledige Belgische bijdrage aan de door de NAVO geleide ISAF-troepenmacht in Afghanistan zal volgend jaar 42,336 miljoen euro kosten.

Het kabinet De Crem benadrukt dat het maar om een voorstel gaat. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud