De Decker (MR) en Delpérée (cdH) geen voorstander van protocollaire monarchie

Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) en senator Francis Delpérée (cdH) zijn niet gewonnen voor een grondwetswijziging die de koning zijn laatste politieke taken zou afnemen. Tijdens een debat in het tv-programma Mise au Point op RTBF nuanceerden ze het standpunt dat hun eigen partijvoorzitters, Didier Reynders en Joëlle Milquet, zaterdag innamen in artikels in De Standaard en La Libre Belgique over de koningskwestie.

"De cdH is niet voor een protocollaire monarchie. Als de koning alleen een protocollaire functie heeft, dan hebben we geen koning nodig", meent Delpérée. "We hebben geen nood aan een bloempotkoning."

Armand De Decker noemt de invloed van de vorst "zeer nuttig". Hij benadrukt dat de koning "altijd het algemeen belang en het hoger belang van het land verdedigd heeft". De senaatsvoorzitter vindt het "heel goed" dat de koning de ministers benoemt. "Als hij het niet deed dan zou een politicus het moeten doen en die is Vlaams, Waals of Brussels en dus verdacht van partijdigheid."

Ook Open Vld-voorzitter Herman De Croo en Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) waren te gast bij de RTBF. De Croo gaf aan dat hij de nakende opvolging van koning Albert een goed moment vindt om de rol van de koning in te perken. Peumans noemde een overgang naar een protocollaire monarchie slechts "een eerste stap". (MUA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud