De Gelder: "Internering is enige gerechtvaardigde beslissing"

In de zaak van Kim De Gelder, de verantwoordelijke voor de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde en de moord op Elza Van Raemdonck in Vrasene, is internering "de enige gewettigde en gerechtvaardigde beslissing". Dat stelt zijn advocaat Jaak Haentjens, die zich blijft verzetten tegen een assisenproces.

De Gelder bracht op 23 januari 2009 twee baby's en een 54-jarige vrouw om het leven, toen hij in het wilde weg met een mes begon te steken in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde. Hij verwondde nog tien kinderen en twee begeleiders. Hij bekende ook dat hij op 16 januari de moord pleegde op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene.

Een college van vijf gerechtspsychiaters oordeelde dat De Gelder toerekeningsvatbaar is. Haentjens vroeg een nieuw psychiatrisch onderzoek aan, maar de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling wees de vraag van de verdediging af. De psychiater die door Haentjens zelf aangezocht werd, gaf in april al aan dat hij de stelling van de advocaat volgt.

De tegenexperten besluiten dat De Gelder ernstig geestesziek is, lijdt aan schizofrene psychose en ontoerekeningsvatbaar is. "Met dit besluit sluiten zij zich aan bij de diagnose van de behandelende gevangenispsychiater die reeds op 15 mei 2009 vaststelde dat Kim De Gelder uit een zwaar psychotische depressie kwam en zonder twijfel ontoerekeningsvatbaar is. De verdediging van Kim De Gelder zal blijven aansturen op zijn internering, zijnde de enige gewettigde en gerechtvaardigde beslissing die in deze zaak kan genomen worden", zegt Haentjens. (COR 232)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud