De Gucht bespreekt crisis Oost-Congo met Kagame

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht heeft zaterdag in Kigali een ontmoeting gehad met de Rwandese president Paul Kagame. Tijdens het gesprek, dat ruim anderhalf uur duurde, gingen beiden uitgebreid in op de huidige crisis in Oost-Congo, de grensstreek met Rwanda. De Gucht heeft erop aangedrongen dat president Kagame verder zijn matigende invloed blijft uitoefenen op het conflict in Oost-Congo, onder meer met het oog op het eerbiedigen van het staakt-het-vuren door alle strijdende partijen.

Minister De Gucht en president Kagame waren het volgens de minister eens over het belang van stabiliteit in Oost-Congo voor het geheel van de regio. Daarbij kan niet uit het oog worden verloren dat de verantwoordelijkheid voor vrede en stabiliteit in Congo in de eerste plaats bij de Congolese regering zelf ligt, luidt het.

De Gucht benadrukt dat het mandaat van MONUC moet worden herzien. De VN-vredesmacht in de Democratische Republiek Congo moet volgens de minister autonoom kunnen optreden bij operaties tegen rebellengroepen, evenals tegen ongecontroleerde FARDC-troepen, wanneer ze zich misdragen tegen de bevolking.

Hij wenst tevens een belangrijkere rol voor MONUC in de strijd tegen illegale exploitatie van grondstoffen. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud