De Gucht vraagt uitleg over incident VRT-correspondent in China

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht wil uitleg over het incident waarbij een journalist van de openbare televisieomroep VRT in China het slachtoffer zou zijn geworden, zo blijkt uit een zaterdagavond verspreid communiqué van de FOD Buitenlandse Zaken. Onder meer de Chinese ambassadeur in België moet uitleg geven.

"Minister Karel De Gucht heeft met bezorgdheid vernomen dat de VRT-correspondent in Beijing Tom Van De Weghe bij het maken van een reportage in China het slachtoffer werd van geweld", aldus het communiqué.

"De Minister heeft onze ambassade in Peking opdracht gegeven hierover uitleg te vragen bij de Chinese overheid en ook de Chinese ambassadeur in Brussel zal worden uitgenodigd voor uitleg op het kabinet buitenlandse zaken", aldus de tekst.

"Persvrijheid is een van de pijlers van mensenrechten en in een functionerende rechtstaat komt het de overheid toe het respect van persvrijheid te garanderen en kordaat op te treden tegen geweld dat die vrijheid in het gedrang brengt", zo besluit het communiqué van drie zinnen.

(TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud