De laatste dagen van Danny Pieters als Senaatsvoorzitter

Dinsdag trappen Kamer en Senaat het nieuwe parlementaire jaar af. Vooral in de Senaat belooft dit in tegenstelling tot andere jaren geen formaliteit te worden. De (voorlopige) herverkiezing van Kamervoorzitter André Flahaut (PS) mag geen probleem zijn, maar die van Senaatsvoorzitter Danny Pieters is weinig waarschijnlijk omdat de N-VA niet langer aan de onderhandelingstafel zit.

Flahaut en Pieters werden na de verkiezingen van 2010 aangesteld als voorlopige voorzitters van Kamer en Senaat. Zij werden in oktober 2010 herbevestigd omdat de onderhandelingen voor een nieuwe staatshervorming en regering onder aanvoering van PS en N-VA nog niet waren afgerond. Maar net voor het zomerreces besliste de N-VA de onderhandelingstafel te verlaten. De regels voor de aanduiding van de voorzitter van de Senaat zijn enigszins anders dan in de Kamer. Zo bepaalt het reglement dat de voorzitter uit het Bureau verkozen wordt. Daarin zetelen zeven leden, die volgens het systeem D'Hondt worden aangeduid: telkens twee van PS en N-VA, en één lid van CD&V, sp.a en MR. Het is dus uitgesloten dat de Senaatsvoorzitter lid is van Open Vld, Vlaams Belang, Ecolo of Groen!

Omdat de N-VA niet betrokken is bij de onderhandelingen, moet worden uitgekeken naar een voorzitter van een andere partij die ook in het Bureau zetelt. Omdat die wellicht deel zullen uitmaken van de nieuwe meerderheid, zal deze voorlopige voorzitter probleemloos plaats ruimen indien zijn functie bij de verdeling van de mandaten (regering, voorzitters assemblees, ....) naar een andere partij gaat.

Naar verluidt hebben de onderhandelende partijen zich nog niet over de kwestie gebogen. Dat kan maandag of dinsdagvoormiddag nog gebeuren. De traditie wil dat de voorzitters van Kamer en Senaat tot een andere taalrol behoren. (KAV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud