De Padt pleit voor uitbreiding volmachtenregeling bij vakantie in België

Uittredend regeringscommissaris Guido De Padt (Open Vld) pleit voor een versoepeling van de volmachtenregeling voor Belgen die op vakantie zijn in eigen land. Momenteel voorziet de kieswetgeving voor verschillende categorieën van kiezers een volmachtenregeling, zoals voor kiezers die op de dag van de stemming in het buitenland zijn. De Padt wil die regeling uitgebreid zien naar kiezers die op de verkiezingsdag in België op vakantie zijn.

"Het is niet logisch dat voor een geboekt weekendje in de Belgische Ardennen ik wel vervroegd zou dienen terug te keren, maar dat voor een weekendje Rijsel in Frankrijk ik dit niet zou moeten doen. Hoewel Rijsel veel minder ver is van Geraardsbergen dan de Ardennen", redeneert De Padt.

De enige voorwaarde vandaag om onder de volmachtenregeling bij een vakantie in het buitenland te vallen, is dat bij de burgemeester de vakantie kan worden aangetoond met een bewijsstuk, of met een verklaring op eer indien geen attest kan worden voorgelegd. Voor een binnenlandse vakantie stelt De Padt, die meer fundamenteel pleit voor de afschaffing van de stemplicht, voor dat de onmogelijkheid om zich in het stembureau te melden, uitsluitend met een attest kan worden aangetoond.

De Vlaamse liberaal wijst ook op een mogelijke verdere vereenvoudiging van de procedure indien ook het verplichte aanmelden bij de burgemeester zou worden geschrapt indien de kiezer over een bewijsstuk van zijn vakantie in zowel binnen- als buitenland beschikt. (LEE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud