De Wever waarschuwt voor gevolgen "verpletterende" pensioenlasten voor gemeenten

"De pensioenlasten van de lokale ambtenaren dreigen zowat alle gemeenten en steden in Vlaanderen financieel plat te slaan." Zo luidt de waarschuwing van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever zaterdag in De Tijd.

De "verpletterende" pensioenuitgaven nopen de besturen tot besparingen en doen de gemeentelijke investeringen ineenzakken, zo luidt het in een interview in de zakenkrant. "Dat wordt een ramp voor de inwoners en de lokale kmo's", aldus De Wever, die voor Antwerpen een grootschalige besparingsronde voorbereidt.

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) bevestigt de onheilstijding. "De pensioenkosten van de vastbenoemde ambtenaren van de Vlaamse gemeenten, OCMW's en politiezones stijgen de komende jaren van 711 miljoen euro nu naar ruim 1 miljard euro in 2016", zegt VVSG-directeur Jan Leroy. "En ook al sluit je een gemeentehuis of een OCMW, dan nog moet je de factuur betalen. De zoektocht naar efficiëntiewinsten wordt geen lachertje."

Het Gemeentefonds van de Vlaamse overheid biedt volgens Leroy weinig soelaas. "Dat fonds stijgt jaarlijks met 309 miljoen. Tja, dat is nog niet genoeg om de stijgende pensioenkosten te dekken."

De VVSG zal donderdag een motie aan het adres van de Vlaamse en federale regering goedkeuren, met daarin de vraag iets aan het nijpende probleem te doen. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud