Dedecker ook in beroep veroordeeld voor dopingverdachtmakingen

Het Gentse hof van beroep heeft donderdagmiddag het vonnis bevestigd van de Brugse burgerlijke rechtbank waarbij senator Jean-Marie Dedecker 1 euro morele schadevergoeding moet betalen aan 2 wielervennootschappen, voor dopingverdachtmakingen in 2006 op televisie.

Ruim 3 jaar geleden sleepte QuickStep-Innergetic-teammanager Patrick Lefevere senator Jean-Marie Dedecker voor de Brugse rechtbank omdat die in september 2006 op de themazender Actua TV beweerde dat 3 toprenners eerder dat jaar een dopingkuur ondergingen in Italië.

Zonder expliciet namen te noemen, zei Dedecker wel dat hij wist om wie het ging. Patrick Lefevere vond dat Dedecker door die uitspraak onder andere een allusie maakte op toenmalig wereldkampioen Tom Boonen. De ploegbaas vond dat het begrip "toprenners" voldoende was om de link naar Boonen te leggen. "Want hoeveel toprenners heeft België misschien", merkte hij toen op.

Halverwege december 2007 volgde de burgerlijke rechtbank in Brugge die redenering. Senator Jean-Marie Dedecker werd veroordeeld tot 1 euro schadevergoeding aan de managementsvennootschappen van ploegbaas Lefevere en wielrenner Boonen. De rechter argumenteerde toen dat, ondanks het feit dat Dedecker geen namen noemde, hij toch schade toebracht aan de wielrennerij. De schadeclaim van 25.000 euro werd wel herleid tot 1 euro symbolisch.

Tegen die veroordeling uit 2007 ging Jean-Marie Dedecker in beroep. Esperanza, de werkgever van de renners uit het QuickStep-Innergetic team en Celio Sport, het management van een aantal toprenners waaronder Tom Boonen, stelden zich opnieuw burgerlijke partij en kregen gelijk in beroep.

De motivering van het arrest wordt in de loop van de namiddag bekendgemaakt. (LEE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud