Denderleeuw - "Cordon sanitaire niet doorbroken"

"Het cordon sanitaire is niet doorbroken." Dat zeggen de Denderleeuwse CD&V en N-VA verkozenen na afloop van een geheime stemming, waarbij hun kandidaten met steun van Vlaams Belang tot schepen verkozen werd.

"We hebben geen handtekeningen van Vlaams Belang nodig gehad en hebben met hen ook geen bestuursakkoord afgesloten", steekt N-VA-lijsttrekker Erna Scheerlinck van wal. "Het enige wat Vlaams Belang heeft gedaan, is een bolletje kleuren op een geheime stemming. Daarbij stemmen zij op wie ze willen en dat kunnen ze al twintig jaar doen overal in Vlaanderen."

Zowel Scheerlinck als lokaal N-VA-voorzitter en OCMW-voorzitter Koen D'Haenens zeggen dat er niet met Vlaams Belang is gepraat. "We hebben altijd gezegd dat we het cordon niet doorbreken."

Jan De Nul (CD&V) wijst erop dat het om een democratisch stemming ging, zoals voorzien in het gemeentedecreet omdat er tegen 24 december geen bestuursmeerderheid was. Zowel N-VA als CD&V wijzen op een dissidente stem bij de verkiezing van de laatste schepen. Iemand uit het blok sp.a-Open of Open Vld Plus stemde blanco. "We gaan dat laten bezinken, maar het lijkt op een opening", aldus De Nul.

Hij zegt de "persoonlijke aanvallen" van Elke De Greef (sp.a-Open), tijdens een tussenkomst in de openbare zitting, te betreuren. Het publiek binnen en buiten bleef rustig.

Toen Vlaams Belang-lijsttrekker Kristof Slagmulder het gemeentehuis verliet, werden slogans geroepen tussen Vlaams Belang en actievoerders, maar de situatie bleef uiteindelijk rustig. (COR 207)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud