Deontologische code legt magistraten aan de leiband

De nieuwe deontologische code legt magistraten aan de leiband, schrijft De Tijd. Zo zijn magistraten niet langer welkom op kabinetten van ministers, behalve dan op het kabinet Justitie, en mag er niet meer gebeld worden met kabinetten of ministers. De code wordt volgende week voorgesteld, maar de krant kon het document al inkijken.

In hun privéleven mogen magistraten hun mening uiten, maar alleen "gematigd" en "genuanceerd". Ze mogen lid zijn van verenigingen, maar niet als dat hun onpartijdig imago in gevaar brengt. Ze moeten alle contacten afzweren die bij het publiek "redelijke bezorgdheid kunnen wekken over hun onafhankelijkheid" en de personen waarmee ze omgaan en de evenementen waaraan ze deelnemen "mogen het vertrouwen in justitie niet schaden". Aanwezig zijn op sociaalnetwerksites als Facebook "vergt grote voorzichtigheid", aldus De Tijd.

Incidenten zoals Fortisgate en Diamantgate toonden recent nog aan dat magistraten niet goed weten wat wel kan en wat niet. De nieuwe deontologische code, die op vraag van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) werd opgesteld door de Hoge Raad voor de Justitie en de Adviesraad voor de Magistratuur, moet dat verhelpen. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud