Dertien dodelijke slachtoffers bij ongevallen aan spooroverwegen in 2012

Aan de spooroverwegen in België hebben vorig jaar in totaal 52 ongevallen plaatsgevonden, waarbij 13 mensen om het leven kwamen en 5 zwaargewond raakten. Zo meldt spoorwegnetbeheerder Infrabel in een persbericht. In 2011 vielen 8 dodelijke slachtoffers bij 48 ongevallen. "Ondanks alle veiligheidsinspanningen is het aantal ongevallen met 8,5 procent gestegen ten opzichte van 2011", aldus Infrabel.

Vorig jaar gebeurden 21 ongevallen aan overwegen op havenlijnen en goederenlijnen en 31 ongevallen op reizigerslijnen. De overgrote meerderheid van de ongevallen (51) gebeurde aan overwegen met actieve signalisatie. Bij 45 ongevallen, waarbij 6 doden en 5 gewonden vielen, waren voertuigen betrokken. Bij de andere zeven ongevallen waren zwakke weggebruikers betrokken en vielen er 7 doden.

Elk slachtoffer aan een overweg is en blijft er één te veel, luidt het bij Infrabel. "Daarom blijft Infrabel zijn viervoudige veiligheidsstrategie met betrekking tot de overwegen handhaven en versterken waar mogelijk: afschaffen, vervangen en vernieuwen van de overwegen en sensibiliseren van de weggebruiker."

De spoorwegnetbeheerder heeft in 2012 ongeveer 23 miljoen euro geïnvesteerd in de afschaffing, vervanging en vernieuwing van de overwegen. Zo heeft Infrabel 17 overwegen afgeschaft en werden 5 overwegen buiten dienst gesteld. "Samen met de lokale overheidsinstanties zoekt Infrabel steeds naar alternatieve mobiliteitsoplossingen via de bouw van een brug, tunnel of langswegenis", legt de beheerder uit. Ook moderniseert Infrabel permanent de overweginfrastructuur door aanpassingen en te doen vernieuwingen aan de overweg zelf.

Het Belgische spoornet telt 1.857 overwegen, waarvan 1.624 publieke overwegen en 233 private overwegen. Ongeveer 94 procent van de publieke overwegen is uitgerust met actieve signalisatie, zoals slagbomen of verkeerslichten. (ROBIN)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud