Destexhe pleit voor internationaal bemiddelaar

MR-Senator Alain Destexhe pleit voor een internationaal bemiddelaar om de Belgische politieke crisis op te oplossen. Die piste biedt de meeste kans op een communautair akkoord, meent hij.

"De crisis duurt nu al meer dan een jaar en niemand weet echt hoe eruit te raken. De eerste minister moet bemiddelen om tot een compromis te komen, terwijl hij tegelijkertijd ook de leider is van een partij die op communautair vlak het grootste eisenpakket heeft. De premier kan niet anders dan altijd weer mislukken. Ofwel slaagt hij erin een akkoord uit de brand te slepen en moet hij zijn partij met de rug tegen de muur zetten, ofwel kiest hij voor zijn partij en komt er van een compromis niets in huis", verklaart Destexhe woensdag.

Volgens de Franstalige liberaal zou elke Belgische politicus het in deze situatie zeer moeilijk hebben om een oplossing uit te werken. De hulp inroepen van een internationaal bemiddelaar biedt in elk geval meer perspectieven op een oplossing dan "een premier aan wie wordt gevraagd zelfmoord te plegen", meent hij.

Destexhe schuift zelfs een kandidaat-bemiddelaar naar voren: de Hoge Commissaris voor nationale minderheden van de OVSE, de Noor Knut Vollebaek. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud