Dewael: "Geen akkoord dan verkiezingen"

"Indien er géén akkoord komt over de staatshervorming voor de regionale verkiezingen van juni volgend jaar, dan heeft de regering-Leterme géén enkele zin meer. Dan moeten we op 7 juni maar voor alles gaan stemmen", zegt minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open Vld) in een interview met Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Het uitblijven van een communautair akkoord veklaart hij als volgt: "Voor een goed stuk door dezelfde redenen waarom het de vorige twee keren mislukte: het opbod van voor de verkiezingen en het 'non' van de Franstaligen. Ze zijn tegen de dictatuur van de meerderheid. Ik kan dat volgen. Maar dat mag dan geen dictatuur van de minderheid worden. Twee andere verklaringen zijn dat we te lang zijn blijven hangen in onze aanpak van meteen na de verkiezingen en dat je niet tegelijk de confrontatie kan opzoeken en ook onderhandelen."

Op de vraag of er ooit wel echt onderhandeld is geweest, antwoordt minister Dewael: "Dat is een vraag die men zich kan stellen en waarop het anwoord misschien wel 'neen' is. Er is met horten en stoten onderhandeld, er waren lange onderbrekingen, er zaten niet altijd dezelfde mensen rond de tafel. Alleen in de aanloop naar 15 juli heeft Yves Leterme geprobeerd om te versnellen, maar toen was het te laat, toen was er niet genoeg tijd meer."

(DRM)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud