Dexia: nationaliseringsscenario lijkt opgang te maken

Het lijkt erop dat het nationaliseringsscenario voor een Dexia Bank België opgang maakt. Donderdag, na afloop van de kern, maakten zowel premier Yves Leterme als minister van Financiën Didier Reynders melding van een strategie waarbij België een zo sterk mogelijke positie in de bank aanhoudt.

De regering heeft minister van Financiën Didier Reynders het mandaat gegeven om vanaf vandaag/donderdag onderhandelingen met de Fransen te starten, samen met de experts en in overleg met de gewesten. Over de details van de onderhandelingen en de timing bleven de twee op de vlakte.

Vast staat wel dat men wil komen tot een sterke Belgische bankpoot, "de meest veilige bank van het land", verwoordde Yves Leterme het.

Daarnaast komt er ook nog een restbank, die een staatsgarantie zal krijgen. Over de omvang van de activa en van de garantie wilde Reynders niet uitweiden. "Maar België gaat de staatsgarantie niet alleen dragen. Dat zal samen met de Fransen gebeuren", verklaarde de minister van Financiën. Pas als er daarover een oplossing is, kan Dexia Bank België gezond functioneren, luidde het nog.

De premier herhaalde ook dat klanten van Dexia absoluut geen reden hebben om geld weg te halen. "Er is niet alleen een waarborg tot 100.000 euro, we staan garant voor de totale activiteit tot op de laatste centiem. Niet alleen voor particulieren maar ook voor gemeenten of zelfstandigen".

(VDH)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud