Dexia: premier, Nationale Bank en FSMA volgende week gehoord in commissie Financiën

De Kamercommissie Financiën nodigt premier Yves Leterme, gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene en de topman van de toezichthouder FSMA Jean-Paul Servais uit voor hoorzittingen volgende week. De commissie wenst van hen toelichting bij de problemen en de redding van Dexia. De Nationale Bank en de FSMA (Autoriteit voor de Financiële Diensten en Markten) staan samen in voor het toezicht op de brede financiële sector.

Dinsdagvoormiddag en woensdagvoor- en -namiddag zullen de hoorzittingen in de commissie Financiën plaatsvinden, zo werd in de commissie beslist. De commissieleden kunnen tot donderdagavond nog andere namen doorgeven van mensen die ze in de commissie willen uitnodigingen.

De commissie volgt zo de vraag van sp.a-fractieleidster Karin Temmerman. Zij stelde in de conferentie van de voorzitters van de Kamer al voor om Coene en Servais te horen. In de marge van de hoorzitting met minister van Financiën Didier Reynders kreeg ze navolging.

Na de hoorzittingen moet dan blijken wat het parlementaire vervolg is: onderzoekscommissie of een rol voor de opvolgingscommissie van de bijzondere bankencommissie. Zo vragen N-VA, Groen! en Ecolo al zeker een parlementaire onderzoekscommissie. N-VA'er Jan Jambon benadrukte dat die onderzoekscommissie er niet onmiddellijk moet komen omdat Dexia nu nog in een woelige periode zit. Sp.a zal zich niet tegen een onderzoekscommissie verzetten, maar wil in eerste instantie snelle informatie via de hoorzittingen. (JDE)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud