Didier Reynders pleit voor grote lening voor grote infrastructuurwerken

MR-vicepremier Didier Reynders heeft dit weekend in verschillende media gepleit voor "een grote lening" om infrastructuurwerken in het hele land te financieren en zo een bijdrage te leveren aan het herstel van de economische groei. De minister van Buitenlandse Zaken benadrukt evenwel de noodzaak van de vermindering van het begrotingstekort en de overheidsschuld. Hij deed zijn voorstel, dat erg in de lijn ligt van de remedies van de Britse econoom John Maynard Keynes, zaterdag in Le Soir en zondag op RTL-TVi.

Reynders pleit voor twee of drie pistes om het economische herstel te realiseren. De meest opmerkelijke is die van een grote lening waarbij gemikt wordt op het spaargeld van de Belgische burger om grote infrastructuurwerken in ons land te realiseren of te moderniseren. Hij denkt daarbij aan de modernisering van de wegeninfrastructuur, het dichten van de Antwerpse ring of het GEN rond Brussel. "Ik vind geen infrastructuurwerken uit. Ik wil enkel de projecten die iedereen belangrijk vindt, versnellen."

Indien Europa, zoals gezegd wordt, 6 miljard in België wil investeren, vindt Reynders dat die injectie in de Belgische economie versterkt moet worden met een grote lening. "Als we een correcte intrest bieden, kunnen we miljarden ophalen", aldus de gewezen MR-voorzitter.

Andere relancemaatregelen zijn volgens Reynders steun aan de kmo's door het afschaffen van de lasten voor jonge werknemers die aan hun eerste job toe zijn, alsook een belastingvermindering door de belastingvrije som op te trekken zoals voorzien in het regeerakkoord.

(BPE)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud