"Discriminatie tussen Belgen en buitenlanders bij verkeersboetes"

Volgens mobiliteitsorganisatie Touring worden Belgen "flagrant" gediscrimineerd ten opzichte van buitenlanders bij het behandelen van verkeersboetes. Touring wil dat die discriminatie opgeheven wordt.

"Vroeger werd aan een buitenlandse overtreder, die geen onmiddellijke boete ter plaatse betaalde en waarbij de zaak dus naar het parket ging, een meerbedrag van 110 euro opgelegd als verplichte waarborg", zegt Touring in een persbericht. Die waarborg diende om de gerechts- en andere kosten te betalen bij veroordeling. Op vraag van Europa werd dat systeem in oktober vorig jaar stopgezet. "Maar daardoor ontstaat nu een omgekeerde discriminatie."

Bij overtredingen van de eerste, tweede en derde graad is er geen discriminatie bij onmiddellijke betaling. "Maar bij betwisting is de Belg nu in het nadeel: wordt hij veroordeeld, dan betaalt hij niet alleen de boete, maar ook de gerechtskosten en de eventuele bijdrage aan het slachtofferfonds." Een buitenlander, eens in het buitenland, kan men niet dwingen om te betalen waardoor hij enkel zijn waarborg kwijt is, "een bedrag dat veel lager is dan het totale plaatje voor de Belg, zeker bij een overtreding van vierde graad".

Bij die zwaarste overtredingen betaalt een Belg altijd minstens 357,5 euro en de gerechtskosten, en wordt het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. Een buitenlander komt er vanaf met een forfait van 300 euro onmiddellijke inning. "Hij hoeft niet voor de rechtbank te komen en kan dus altijd blijven verder rijden, ook in ons land." (THD)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud