Discriminatie tussen man en vrouw mag bij levensverzekering

De Kamercommissie Bedrijfsleven heeft dinsdag alle artikelen goedgekeurd van een wetsvoorstel van Bart Tommelein (Open Vld) dat discriminatie tussen man en vrouw bij verzekeringen toelaat. Een amendement van de christendemocraten zorgt er wel voor dat dit enkel bij levensverzekeringen mogelijk is.

Vrouwen betalen momenteel minder voor hun autoverzekering (ze veroorzaken minder ongevallen) en levensverzekering (ze leven langer). Maar een Europese richtlijn schrijft een gelijke behandeling tussen mannen en vrouwen voor. Europa laat de lidstaten evenwel toe om voor drie verzekeringstakken een uitzondering aan te vragen. Het gaat over hospitalisatie-, levens- en autoverzekeringen. De aanvragen moeten voor eind december binnen zijn. Zowat alle EU-lidstaten vroegen ondertussen een uitzondering aan.

Bij gebrek aan een consensus binnen paars en de afwezigheid van een nieuwe bewindsploeg diende Bart Tommelein een wetsvoorstel in waarin hij die drie uitzonderingen aanvraagt.

Maar de christendemocraten willen die alleen maar voor levensverzekeringen. Zij dienden daarover ook een amendement in op het voorstel van Tommelein. De liberalen volgden uiteindelijk.

Volgende week volgt in de commissie nog de stemming over het geheel, maar het voorstel wordt op donderdag 13 december ook al plenair besproken en gestemd. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud