Doctoraat aan basis van G1000 krijgt Europese prijs

Het doctoraatsonderzoek dat aan de basis ligt van het burgerplatform G1000 van schrijver David Van Reybrouck heeft de Jean Blondel PhD Award van het European Consortium for Political Research gewonnen. Dat meldt de Vrije Universiteit Brussel. De onderscheiding gaat die elk jaar naar het beste Europese doctoraat in de politieke wetenschappen.

Het doctoraat van Didier Caluwaerts, postdoctoraal onderzoeker aan de VUB, draaide rond deliberatieve democratie in diep verdeeld België. Vlak voor de val van de federale regering over Brussel-Halle-Vilvoorde in 2010, bracht hij Franstaligen en Nederlandstaligen samen in een burgerforum om te delibereren over de vraag hoe ze de toekomst van België zagen.

De onderzoeker speelde ook met de samenstelling van de groepen: er waren zowel homogene als gemengde taalgroepen en binnen de groepen kregen zowel flaminganten, belgicisten als francofielen een plaats aan tafel. Het onderzoek wilde nagaan of de kwaliteit van de discussie veranderde naargelang de samenstelling.

Verwacht werd dat de discussie in gemengde groepen minder respectvol, minder rationeel en minder inclusief zou zijn dan in de homogene groepen. Dat bleek echter niet te kloppen. Wanneer beide groepen samen zaten, speelde zich net een veel betere uitwisseling van argumenten af. Discussie met burgers uit de andere taalgroep leidde tot wederzijds begrip, en dat begrip leidde op haar beurt tot respect.

Tijdens zijn doctoraatsonderzoek was Caluwaerts als methodoloog betrokken bij de G1000, die in 2011 plaatsvond in Brussel. Ook daar varieerde de samenstelling van de groepen met eentalige en tweetalige tafels. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud