Documentaire seksisme in Brussel "focust niet op allochtone gemeenschap"

Donderdagavond gaat 'Femme de la rue' in première in Galeries Cinema in Brussel. De documentaire van Sofie Peeters, laatstejaarsstudente van het RITS, gaat over seksuele intimidatie in de straten van onze hoofdstad. "Ik wilde beide partijen, de vrouwen die het meemaken en de mannen die er zich aan bezondigen, aan het woord laten, en dat is gelukt", aldus Peeters.

Toen Sofie twee jaar geleden naar Brussel verhuisde om er audiovisuele kunsten aan het Rits te gaan studeren, kreeg ze bijna dagelijks denigrerende uitspraken of goedkope versiertaal toegeworpen door onbekenden. Sofie besloot haar ervaringen te filmen en het fenomeen te onderzoeken.

"Het gaat om een heel complex probleem. Het is moeilijk om een conclusie te koppelen aan mijn eindwerk", zegt de documentairemaakster. "Maar mijn persoonlijke conclusie is dat seksuele intimidatie het gevolg is van een mix van factoren. Er is ten eerste een sociaal-economische factor. Het gaat vaak om mannen uit lagere sociale klassen, die vrouwen haast uit verveling lastigvallen. In Brussel gaat het ook vaak om allochtone mannen. Er zal wel een soort van cultuurclash meespelen, maar ik wil zeker niet de focus leggen op de allochtone gemeenschap, want het is maar een kleine groep die zich zo gedraagt. Het is heel nefast voor de hele allochtone gemeenschap", zegt Sofie Peeters.

Donderdag wordt de film in première vertoond in Brussel. Peeters organiseerde er ook een debat bij "om de koppen bij elkaar te kunnen steken om naar oplossingen te zoeken".

Al verwacht de regisseuse zeker ook actie vanuit politieke en wetenschappelijke hoek. Zo denkt ze zelf aan het sensibiliseren tegen seksisme op straat via integratietrajecten en inburgeringscursussen, maar "ik neem aan dat politici ook veel andere goede ideeën hebben". Ook moet er volgens Peeters wetenschappelijk sociologisch onderzoek verricht worden naar het fenomeen, "om beter te weten waar het vandaan komt".

Onder andere Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (sp.a), de regisseur zelf, en vertegenwoordigers van de Hollaback! - en Garance-beweging debatteren donderdagavond mee. Tezelfdertijd wordt de documentaire uitgezonden in Terzake op Canvas. (OSN)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud