Doel 3 wordt mogelijk niet meer opgestart

Reactor 3 van de kerncentrale van Doel, die al een tijdje stillicht omdat er scheurtjes in het reactorvat zijn vastgesteld, wordt mogelijk niet meer opnieuw opgestart. Dat blijkt uit intern mailverkeer van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) waarop Groen-Kamerlid Kristof Calvo de hand kon leggen. Mogelijk zijn er gelijkaardige problemen bij reactor 2 in Tihange.

Doel 3 ligt sinds begin juni stil voor onderhoud. Volgens een mail van het FANC zal er "allicht een lange periode komt tijdens dewelke analyse, evaluatie, adviezen (Wetenschappelijke Raad en internationaal) en ultieme beslissing elkaar zullen opvolgen".

Het FANC wenst "een strenge aanpak door te voeren en verdere uitbating te weigeren tenzij duidelijk bewezen wordt dat er geen risico is. In de actuele situatie van het dossier moet er niet uitgesloten worden, dat Doel 3 niet meer opstart".

Aan de basis liggen smeedfouten door de Nederlandse leverancier Rotterdam Drydocks, die intussen niet meer actief is. Ook Tihange 2 en de kerncentrale in het Nederlandse Borssele hebben mogelijk gelijkaardige problemen. Wereldwijd zijn er 21 reactorkuipen gesmeed door Rotterdam Drydocks. Het FANC heeft de exploitanten van deze reactoren al verwittigd.

Groen en Ecolo dringen erop aan dat de problemen "grondig" bestudeerd worden. De sluiting van Doel 3 is in principe voorzien in 2022. (DIRK WAEM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud