Dokters van de Wereld maakt alarmerende balans op na einde medisch winterplan

Dokters van de Wereld heeft zijn eigen balans opgemaakt voor de winter van 2013. De vereniging versterkte meer dan 4 maanden, 7 dagen op 7, medische zorgen bij daklozen, zowat 7.769 consultaties. De balans ziet er volgens Dokters van de Wereld niet positief uit: 44 procent van de daklozen verklaart zich in zeer slechte gezondheid te bevinden en 14 procent kampt met ernstige psychiatrische problemen.

Volgens cijfers van Dokters van de Wereld heeft 53 procent van de daklozen in België geen enkele toegang tot zorg, 30 procent werd geconfronteerd met een weigering tot zorg en slechts 25 procent beschikt over een huisarts. Tegelijk blijkt dat daklozen veel vaker dan gemiddeld kampen met zware psychiatrische problemen en verslavingen.

"Heel wat daklozen die op straat blijven rondlopen hebben ernstige ziektes", zegt Stéphane Heymans, coördinator Belgische projecten voor Dokters van de Wereld. "De enige oplossing hiervoor zijn structurele maatregelen die ook na de koude blijven bestaan." Huisvesting is wat dat betreft prioritair.

Uit cijfers blijkt immers dat 80 procent van de patiënten niet weet waar naartoe na het winterplan. Naast huisvesting pleit Dokters van de Wereld voor een grotere aanwezigheid van OCMW's en ziekenfondsen in de opvangcentra om zo administratieve problemen ter plekke te verhelpen. Ze pleiten ook voor de vereenvoudiging van de procedure voor dringende medische hulp. De organisatie zegt dat het huidige systeem te complex is. Dokters van de wereld heeft permanente zorgstructuren in Antwerpen, Brussel en La Louvière.

(Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud