Douane onderschept 1,3 miljard euro aan namaakgoederen

De Europese douanediensten hebben vorig jaar bijna 115 miljoen namaakproducten onderschept voor een totale waarde van 1,3 miljard euro. Dat blijkt uit een jaarrapport van de Europese Commissie. Medicijnen, verpakkingsmateriaal en sigaretten worden het vaakst aangetroffen.

In het bestek van een decennium is het aantal onderscheppingen van namaakgoederen in Europa met liefst 1.000 procent gestegen. Vorig jaar stopte de teller op 91.254, een toename met 15 procent in vergelijking met 2010. Het aantal in beslag genomen artikelen steeg van 103 naar 114,7 miljoen. De totale waarde van de onderschepte goederen zwol aan van 1,1 tot bijna 1,3 miljard euro.

Het vaakst troffen de douaniers namaakmedicijnen aan. Die zijn goed voor 24 procent van alle onderscheppingen. De meest populaire zijn dieetpillen en erectiebevorderende middelen, maar men stuit ook geregeld op vervalste pijnstillers, slaapmiddelen of antidepressiva.

Daarna volgen verpakkingsmateriaal (21 pct) en sigaretten (18 pct). Die laatste twee producten worden vaak in grote hoeveelheden verscheept. Medicijnen worden ook vaak per post vervoerd. In 36 procent van de tegengehouden zendingen bleken medicijnen te zitten.

De douane onderschept ook steeds meer nagemaakte producten voor dagelijks gebruik en goederen die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid en veiligheid van consumenten. Die waren vorig jaar goed voor 28 procent van het aantal onderschepte goederen, tegen 14,5 procent in 2010.

China blijft de bron van de meeste namaak. Bijna drie op vier vervalste producten komt uit het land. Voor sommige productcategorieën blijven andere landen belangrijk, zoals Turkije voor levensmiddelen of Panama voor alcoholhoudende dranken.

Zo'n zeven procent van de Europese onderscheppingen wordt in België verricht. Samen met Duitsland, Italië, Nederland, Spanje en Groot-Brittannië is ons land goed voor meer dan driekwart van alle onderscheppingen en 45 procent van de tegengehouden artikelen. (JEAN-CHRISTOPHE MAGNENET)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud