Drie schadeclaims per dag wegens medische fouten

Het aantal hangende schadeclaimdossiers voor medische fouten is de afgelopen vijf jaar met 15 procent toegenomen. Dat schrijft De Morgen dinsdag, op basis van cijfers van de ziekenfondsen.

In 2008 telden het christelijke en het socialistische ziekenfonds zo'n 950 betwistingen, of een drietal per dag. In 2004 waren dat er "nog maar" 825.

Dat het aantal betwistingen in het algemeen toeneemt, is volgens administratief directeur Renée Van der Veken van de Socialistische Mutualiteiten eenvoudig te verklaren. "Patiënten worden mondiger. Bovendien vinden ze makkelijker hun weg naar het ziekenfonds om de kwestie aan te kaarten. Maar ik wil benadrukken dat we niet met alle dossiers naar de rechtbank gaan." Zo is er volgens de Socialistische Mutualiteiten in vele gevallen immers geen sprake van een echte fout.

Inmiddels is er een nieuwe wet voorbereid naar Frans model. Daarbij kan iemand die het slachtoffer meent te zijn van een medische blunder een aanvraag indienen bij het fonds. Het voordeel van dat systeem is dat een patiënt de fout van de arts niet meer moet aantonen. (SVR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud