Drie speurders in KB Lux-dossier moeten terechtstaan voor valsheden in onderzoek

Drie politiemannen die mee het onderzoek gevoerd hebben naar de vermeende fiscale fraude bij KB Lux, de Luxemburgse zustermaatschappij van de toenmalige Kredietbank, zijn door de Brusselse raadkamer doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Zij zullen moeten terechtstaan omdat ze in het onderzoek valse processen-verbaal zouden opgesteld hebben. Het Brusselse parket, dat de buitenvervolgingstelling had gevraagd, bekijkt nog of het in beroep gaat tegen de beslissing van de raadkamer.

De krant La Capitale meldde dinsdag al dat twee politiemensen, voormalige leden van de Gerechtelijke Politie bij de Parketten (GPP) en nu werkzaam bij de federale gerechtelijke politie (FGP) waren doorverwezen maar dinsdag bevestigde het Brusselse parket dat het om drie speurders gaat.

Alles draait om het begin van het gerechtelijk onderzoek en de manier waarop het gerecht de hand kon leggen op zo'n 3.000 geheime microfiches van KB Lux, waarop namen van klanten met geheime rekeningen stonden. Die waren door ex-medewerkers van de bank gestolen en via de dubieuze veearts en malafide politie-informant Jean-Pierre Leurquin tot bij het gerecht geraakt.

Volgens de laatste officiële versie van het gerechtelijk onderzoek had Leurquin die in maart 1995 spontaan aan de speurders bezorgd maar het staat vrijwel vast dat ze eind 1994 al zogezegd gevonden werden bij een in scène gezette huiszoeking, én dat de politie voordien al minstens een aantal van die documenten in handen had gekregen. Over die verschillende versies zouden valse processen-verbaal zijn opgemaakt. (COR 230)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud