Drie vrije dagen voor Frank De Winne die week later naar huis terugkeert

Terwijl de zeskoppige bemanning van het Internationaal Ruimtestation ISS een compensatiedag heeft gekregen en zo een verlengd vrij weekeinde heeft, blijkt nu dat Frank De Winne een week later zal terugkeren dan gepland.

De 19de en de 20ste hoofdbemanning van het ISS waren vier vrije dagen toegekend, waaronder de Amerikaanse en de Russische nationale feestdag. Maar op één van die vier dagen werd er intens samengewerkt met de bezoekende bemanning van het ruimteveer Discovery. Als compensatie daarvoor moeten de zes volgende maandag ook niet werken, als verlengstuk van het weekeinde.

Voorts heeft een woordvoerster van het Belgisch federaal wetenschapsbeleid zaterdag tegenover Belga de laconieke informatie op de website van de NASA bevestigd dat De Winne pas op 1 december naar de Aarde terugkeert. Oorspronkelijk was de terugreis met de Sojoez TMA-15 voor 23 november gepland.

Desgevraagd omtrent de reden zei de woordvoerster dat er niets speciaals aan de hand is en dat het om "een technische kwestie" gaat. Die heeft onder meer te maken met het herhaaldelijk uitstel dat de lancering van shuttles naar het ISS hebben opgelopen. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud