Drugs in euregio: Hoogleraren stellen euregionale recherche voor

De Nederlandse hoogleraar internationaal strafrecht Cyrille Fijnaut en Brice De Ruyver, voormalig adviseur van Guy Verhofstadt en hoogleraar aan de universiteit Gent, hebben een plan van aanpak opgesteld voor de grensoverschrijdende drugsgerelateerde criminaliteit in de Euregio Maas-Rijn. De hoogleraren willen de oprichting van een euregionale recherche en de vorming van Eurocrime, waar alle politionele en justitiële krachten onder één dak gebundeld worden.

"In België moet voor de aanpak van de drugsproblemen een overkoepelend actieplan worden opgesteld. Het is noodzakelijk een gemeenschappelijke recherche op te richten uit de recherches van de zonale politiekorpsen en de gerechtelijke afdelingen van de federale politie. Deze recherche zou met tien gespecialiseerde politiemensen uit de federale gerechtelijke politie versterkt moeten worden voor onderzoeken op criminele groepen waarvan de illegale activiteiten tot ver buiten de euregio zijn vertakt. Ook het federaal parket moet het goede verloop van onderzoeken verzekeren", zegt De Ruyver.

Volgens hem hebben de politie van Lanaken en andere korpsen voor hun grenscontroles inzake drugs twintig extra politiemensen nodig, zodat ook de basispolitiezorg gegarandeerd blijft. "Burgemeesters in België moeten ook de mogelijkheid hebben privépanden te sluiten waar drugs illegaal verkocht worden. In Nederland kunnen burgemeesters dat", aldus de hoogleraar. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud