Drugsdealer vrij omdat advocaat geen toga droeg

Een Iraanse cannabis­dealer is sinds dinsdag vrij na een procedurefout van een Kortrijkse onderzoeksrechter. Die had de advocaat van de beklaagde de toegang tot zijn kabinet verboden omdat hij geen ­toga aanhad. Dat berichten verschillende kranten vrijdag.

Nergens in de wet staat dat een advocaat zijn toga moet dragen wanneer hij een beklaagde bijstaat tijdens een verhoor door de onderzoeksrechter. Advocaat Thierry Goffart trok dan ook grote ogen toen een onderzoeksrechter uit Kortrijk hem op 19 mei de toegang tot zijn kabinet weigerde en zelfs de politie op hem afstuurde, omdat hij geen toga aanhad.

De Salduz-wet zegt dat er steeds een advocaat aanwezig moet zijn tijdens het eerste verhoor. Maar daar trok de onderzoeksrechter zich niets van aan. "Hij heeft mijn cliënt gewoon verhoord en aangehouden. De raadkamer en de kamer van inbeschuldigingstelling bevestigden nadien die aanhouding, dus trok ik naar Cassatie", zegt advocaat Goffart. "Daar besliste men dat mijn cliënt dinsdag mocht vrijkomen."

"Hij kent ongetwijfeld de regels. Ik vermoed dat hij er vanuit ging dat ik deze zaak zou laten passeren. Maar als ik dat doe, mag ik misschien de volgende keer niet binnen omdat de kleur van mijn schoenen hem niet aanstaat. De wet is de wet, ook voor een onderzoeksrechter."

Het parket van Kortrijk heeft nog geen commentaar gegeven. De misser wil niet zeggen dat cannabisdealer Hussein M. zich niet meer moet verantwoorden. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud