Duizenden mensen wonen militair defilé in Brussel bij

In Brussel hebben tienduizenden mensen het traditionele militair defilé bijgewoond naar aanleiding van de nationale feestdag. De jaarlijkse parade stond dit jaar in het teken van de internationale samenwerking en van de zestigste verjaardag van het regiment paracommando.

Door het relatieve goede weer was de opkomst langs de straten in de buurt van het koninklijk paleis groot. Het defilé openende om 16 uur met de muziekkapel van de Zeemacht, gevolgd door de veteranen en de kadetten.

Daarna moesten de toeschouwers naar boven kijken: niet minder dan 48 vliegtuigen en helikopters vlogen over Brussel. Naast onder meer de Alfa Jets en F-16's vlogen ook buitenlandse toestellen mee, zoals een Franse Colibi-helikopter en een Duits C160 toestel. Met die buitenlandse aanwezigheid wil het leger de internationale samenwerking benadrukken. Ons leger schakelt zich immers in programma's rond "pooling en sharing", het delen van materiaal met buitenlandse strijdkrachten en het doen van gezamenlijke aankopen.

Ook de toekomstige Belgische aankopen waren te zien: een prototype van de A400M, het transportvliegtuig van Airbus dat over zeven jaar de huidige C130 moet vervangen, werd door de Belgische testpiloot luitenant-kolonel vlieger Tanguy Flamant vanuit het Franse Toulouse boven Brussel gevlogen. Uit Nederland kwam dan weer de NH90, die bij ons de Seakinghelikopter moet vervangen, overgevlogen.

Na het vliegend materieel begon de parade van de grondtroepen, met zowat 1.500 militairen en meer dan 200 voertuigen. Rond 17 uur begon het burgerlijke luik van de parade. Het is nu al veel jaren dat naast het leger ook de politie, brandweer, civiele bescherming en andere hulpdiensten deelnemen aan het defilé.

Naast het defilé zijn er nog tal van feestelijkheden in de hoofdstad in het kader van de nationale feestdag. In het Warandepark, op het Koningsplein, de Regentschapsstraat en het Poelaertplein zijn er tal van druk bijgewoonde activiteiten. Om 23 uur zaterdagavond wordt er vanop het Paleizenplein vuurwerk afgeschoten. Prins Laurent en prinses Claire zullen het vuurwerk bijwonen. (NICOLAS MAETERLINCK)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud