Ecuador kondigt "belangrijk migratieakkoord" met België aan

Tussen de Ecuadoraanse en Belgische overheid is "een zeer belangrijk" bilateraal migratieakkoord afgesloten. Ecuadoranen die illegaal in ons land verblijven, zouden gemakkelijker geregulariseerd kunnen worden. Dat heeft het Ecuadoraanse ministerie van Buitenlandse Zaken aangekondigd.

Freddy Roosemont, directeur van de Dienst Vreemdelingenzaken, sprak aanvankelijk enkel over "grote lijnen van een samenwerkingsakkoord" en ging ervan uit dat een ondertekening nog lang op zich zou kunnen laten wachten. Minister van Migratie- en Asielbeleid Annemie Turtelboom (Open Vld) bevestigde van haar kant dat ze een delegatie uit Ecuador ontmoet heeft om te praten over het asielbeleid.

Volgens Quito is een van de belangrijkste principes van het akkoord bedoeld om een tegengewicht te bieden tegen de "negatieve effecten" van de richtlijn van het Europese parlement die goedgekeurd werd op 18 juli en die het vrijwillige vertrek van sans-papiers in de Europese Unie vergemakkelijkt.

Freddy Roosemont, directeur van de Dienst Vreemdelingenzaken, heeft toegegeven dat de onderhandelingen tussen België en Ecuador een gevolg zijn van de zaak rond het elfjarige meisje Angelica Cajamarca uit Ecuador. Angelica werd samen met haar moeder vastgehouden in het gesloten centrum van Steenokkerzeel. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud