Advertentie

Eedaflegging Antwerpse districtsraad trekt veel volk

In Antwerpen heeft de districtsraad en het nieuwe bestuur van het centrumdistrict van de stad dinsdagavond de eed afgelegd. Net als bij de installatievergadering van de Antwerpse gemeenteraad gebeurde dat onder massale publieke belangstelling, voornamelijk van sympathisanten van PVDA+, dat drie verkozenen telt. Zuhal Demir (N-VA) leidt vanaf nu een districtscollege van N-VA, Groen en Open Vld.

Vlaams Belang had voor de vergadering aangegeven dat ze het onaanvaardbaar vindt dat enkele verkozenen van PVDA+ in verschillende Antwerpse districtsraden de eed willen afleggen met een hoofddoek aan. Dinsdag was zo Karima Amaliki aan de beurt, volgende week in Deurne zou partijgenote Karima Choukri haar voorbeeld volgen. Vlaams Belang noemt dat "absoluut verwerpelijk" en "hengelen naar een bondgenootschap met de radicale islam".

PVDA+-fractievoorzitter Nadine Peeters noemde de kwestie dinsdagavond een privézaak van de verkozenen. "Wij zijn tegen de dwang, in beide gevallen: de hoofddoek verplichten of verbieden", aldus nog Peeters. Overigens is Amaliki in de Antwerpse districtsraad niet de enige met een religieus hoofddeksel, want Joods raadslid Samuel Markowitz (Open Vld) draagt een keppel.

Het districtscollege legde dinsdag eveneens de eed af. Naast Demir, de eerste districtsburgemeester van Turkse afkomst, gaat het om Paul Cordy (N-VA), Lieve Stallaert en Tom Van den Borne (Groen) en Willem-Frederik Schiltz (Open Vld). Hun coalitie, net als op stadsniveau is dat er voor het eerst sinds lang één zonder socialisten, heeft een krappe meerderheid van 17 op 33 zetels in de districtsraad.

(COR 360)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud