Advertentie

Een op de tien gezinnen in knoei door schulden

Een op de twee gezinnen heeft schulden en één vijfde daarvan raakt daardoor in de knoei. Bovendien hebben gezinnen met kinderen viermaal zoveel kans om arm te worden door schulden dan gezinnen zonder kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centrum voor Sociaal Beleid van de Universiteit Antwerpen (UA), waarover De Standaard en Het Nieuwsblad maandag berichten.

Van degenen die schulden hebben, heeft 28 procent enkel een hypotheeklening, 13 procent enkel consumentenkrediet en 11,5 procent zowel een hypotheeklening als consumentenkrediet. Een kwart van de bevolking heeft dus producten gekocht op afbetaling.

De belangrijkste bevinding is dat de helft van de gezinnen (53 procent) schulden heeft en dat amper één vijfde daarvan, dus één tiende van de totale bevolking, in de knoei raakt door schulden. Schulden zijn problematisch als de afbetalingen gezinnen onder de armoedegrens brengen of "nog dieper" onder de armoedegrens brengen. Vijf procent van de bevolking valt onder die categorie. De helft ervan (2,5 procent) wordt arm door die afbetalingen, de andere helft (2,5 procent) was al arm maar wordt nog armer door die afbetalingen. (SER)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud