Advertentie

Een op de tien Vlaamse verkozenen "erft" zitje

Een op de tien Vlaamse verkozenen is een kind uit een politieke familiedynastie. Dat rekent Het Nieuwsblad woensdag voor.

Zesentwintig Vlaamse verkozenen voor het Vlaams parlement, het Brussels parlement, de federale Kamer of de Senaat hebben een ouder die ook verkozen is/was voor een van de vier parlementen of die op lokaal niveau een topfunctie uitoefende.

Vandaag hebben 123 Vlamingen zitting in het Vlaams parlement, 17 in het Brussels parlement, 88 in de Kamer en 41 in de Senaat. Dat maakt een totaal van 269 verkozen Vlamingen. Een op de tien Vlaamse verkozenen is dus "een kind van", besluit Het Nieuwsblad.

"Omdat de Vlamingen zelf eveneens uitkijken naar steun, ook politieke steun, voor hun eigen zonen en dochters, dulden ze blijkbaar dat de kinderen van politici een streepje voor krijgen", analyseert politoloog Carl Devos. Het fenomeen is van alle tijden en leeft in alle partijen. "Er staan de laatste twintig, dertig jaar wel duidelijk meer 'kinderen van' op verkiesbare plaatsen", aldus Devos. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud