Advertentie

Eén op de vijf klachten over geweld van politie gegrond

In 2007 werden er bij de politie en bij het Comité P samen 6.244 klachten ingediend, waarvan 738 klachten over geweld. 61 klachten (1 procent) gingen over racisme of xenofobie. Sinds 2003 blijft het aantal klachten over geweld ongeveer stabiel. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard maandag.

Na onderzoek bleek dat 19,3 procent van de klachten met geweld gegrond waren. "Als wij alle klachten moeten geloven dan gedragen onze politiemensen zich als beesten, maar als je de context hoort, krijg je toch een ander beeld", zegt Walter Peeters van Comité P. "Vroeger kregen we na elke betoging dertig klachten over geweld. We zijn observanten gaan meesturen die anoniem meeliepen. Toen merkten we dat sommige dingen niet klopten. Nu lopen we nog mee, maar het aantal klachten is bijna nihil."

Anderzijds worden ook politiemensen slachtoffer van geweld. Voor de federale politie ging het in 2007 om 132 gewelddaden. De politie verloor 1.186 werkdagen door inactiviteit als gevolg van geweld tegen agenten. (SER)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud