Een vijfde meer raadplegingen bij specialisten in tien jaar

Tijdens de afgelopen tien jaar is het aantal consultaties bij gespecialiseerde artsen gestegen met 4,5 miljoen, tot 27,5 miljoen in totaal, exclusief bezoeken aan de spoeddiensten. Dat is een stijging van 19,5 procent in vergelijking met tien jaar eerder. Dat schrijft de Artsenkrant op basis van een audit van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsuitkeringen (Riziv).

Tussen 2002 en 2011 registreerde het Riziv een stijging van 4.501.488 specialistenconsultaties, oftewel een toename met 19,5 procent. In 2010 waren er iets minder consultaties, maar dat was "een voorbijgaand fenomeen".

De tendens is het sterkst bij de cardiologen (+56 pct), alsook bij oncologen, dermatologen, neurologen en psychiaters (telkens +20 pct). Bij de pediaters gaan mensen op tien jaar tijd 8 procent meer op consultatie. Bij internisten is er daarentegen een daling (-37 pct), te verklaren door het feit dat de discipline werd opgesplitst in verschillende specialisaties.

In 2002 gaven patiënten 310,7 miljoen euro uit voor specialistenbezoek. Tien jaar later besteden ze 580,9 miljoen euro. Dat wil zeggen dat er 86,9 procent meer wordt uitgegeven, al valt dat cijfer te nuanceren gezien de algehele stijging van de gezondheidsuitgaven, aldus de Artsenkrant.

Vorige maand publiceerde de Artsenkrant nog de cijfers van de huisartsenbezoeken. Toen bleek dat huisartsen op 10 jaar tijd 5,5 miljoen huisbezoeken minder doen, maar dat de raadplegingen wel gestegen zijn met 4 miljoen. (FMA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud