Eerst subsidies voor afbouw veestapel, nu voor groei

Na jarenlange investeringen van de Vlaamse overheid in de afbouw van de veestapel, neemt die nu weer drastisch toe. Dat schrijft De Standaard zaterdag.

Na alle maatregelen van de overheid tegen het mestoverschot en de daaruit volgende zware milieuverontreiniging, is de veestapel de voorbije jaren gekrompen en het mestoverschot gedaald. Toch werd de nitraatnorm vorig jaar nog in 42 à 45 procent van de meetpunten overschreden.

Maar sinds 1 januari 2008 kunnen bedrijven opnieuw vergunningen aanvragen voor de uitbreiding van de veestapel. "Cijfers van de deputaties per provincie tonen dat de eerste vijf maanden van dit jaar vergunningen werden uitgereikt voor een behoorlijke uitbreiding van de Vlaamse veestapel: 680.654 stuks pluimvee, 66.410 varkens en 10.374 runderen", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Dua (Groen!). Bovendien wordt het binnenkort mogelijk om subsidies te krijgen via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds voor de bouw van nieuwe stallen, waardoor de veestapel nog verder zal groeien. "De 100 miljoen die door de vorige Vlaamse regering werd geïnvesteerd in de afbouw van de veel te grote veestapel, is dus weggesmeten geld", concludeert Dua. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud