Eerste "Belgische" satelliet werkt na "oogoperatie" weer

De eerste in België gebouwde satelliet, de Proba-1 van het Europese Ruimtevaartbureau ESA, werkt weer zoals het hoort nadat er een softwarematige "oogoperatie" is op uitgevoerd, zo heeft ESA meegedeeld en is door de Belgische satellietbouwer Qinetic Space bevestigd.

De op 22 oktober 2001 met een Indiase PSLV-draagraket gelanceerde Proba-1 is een technologische demonstratiesatelliet annex aardobservatiesatelliet. Gebouwd door Qinetic Space (het vroegere Verhaert Space) in Kruibeke, heeft de kubusvormige kunstmaan de geplande levensduur al vijf keer overschreden.

Niettemin begon het zeer succesrijke tuig ouderdomsverschijnselen te tonen, in het bijzonder zijn "sterrenkompas" dat dient voor de standbepaling en het richten van de camera. Dit "kompas" houdt in feite een camera ("Advanced Stellar Camera", ASC) in die sterren als referentie neemt.

Maar door het aanhoudende bombardement van geladen deeltjes begon die camera niet meer zo scherp te zien. De ASC begon drie tot vier meer clusters van stralingsgebonden "hotspots" dan de geprogrammeerde sterrenconstellaties te zien. Vorige winter kwam de kunstmaan zelfs in een winterslaap terecht.

De Technische Universiteit van Denemarken in Lyngby, die de camera heeft ontworpen, heeft daarop in samenwerking met Qinetic en via metingen langs het satellietvolgstation Redu in de provincie Luxemburg, corrigerende software ontworpen en naar de Proba-1 gestuurd. Het "sterrenkompas" heeft daardoor zo goed als een "tweede jeugd" gekregen, zegt ESA.

Niet alleen kon de Proba-1 weer aan de aardobservatie-arbeid. De nieuwe software kan ook van pas komen voor andere satellieten van ESA zoals de Proba-2. Eveneens door Qinetic gebouwd, houdt die een oog op onze zon. (KAV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud