Eerste Europese trainingscentrum voor robotchirurgie geopend in Melle

In Melle (Oost-Vlaanderen) is maandag het eerste Europese trainingscentrum voor robotchirurgie geopend. Het "OLV Vattikuti Robotic Surgery Institute" (ORSI) is genoemd naar het pionierswerk en de expertise van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst en de filantropische stichting "Vattikuti Foundation". Het trainingscentrum aan de Proefhoeve (UGent) bestaat uit twee volledig ingerichte operatiekwartieren en moet jaarlijks tot 500 chirurgen opleiden.

Robotchirurgie wordt sinds 1999 in België toegepast en is als nieuwe techniek in de geneeskunde een voortzetting van de "minimale invasieve therapie", waardoor de herstelperiodes steeds korter worden.

Het nieuwe ORSI bezit twee robotsystemen, waarbij de chirurg via een console een drie- of vierarmige robot én een HD 3D visiesysteem manipuleert. Het ORSI kan training bieden aan zestien mensen tegelijk en er is ook een live audiovisuele connectie mogelijk met het OLV ziekenhuis Aalst.

"De hoofdtaken van ORSI bestaan erin kennis en expertise te bevorderen op het gebied van robotchirurgie in diverse medische domeinen en zodoende bij te dragen tot de verbetering van de kwaliteit van zorg", verduidelijkt professor urologie Alex Mottrie. "Naast uitgebreide theoretische sessies wordt ook een intensieve praktische training aangeboden. Ook geassisteerde ingrepen vormen een deel van het vooropgestelde trainingsschema."

Naast opleidingen moet ORSI ook een platform bieden voor onderzoek en ontwikkeling, en datamanagement, waarbij gegevens uitgewisseld worden met gelijkaardige trainingscentra in de Verenigde Staten en India.

De robottechnologie wordt ingezet voor cardiovasculaire heelkunde, urologie, gynaecologie en in de algemene geneeskunde. Momenteel betaalt het RIZIV enkel het wegnemen van de prostaat bij kanker terug. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud