Eerste strafproces over dodelijke vermageringspillen in Frankrijk

In het schandaal rond de erg gezondheidsschadelijke vermageringspillen van het Franse farmaconcern Servier is het eerste strafproces begonnen. Centraal in het geding staan de 90-jarige stichter van de onderneming en vier voormalige bestuursleden. Ze worden ervan beschuldigd het geneesmiddel Mediator uit winstbejag als middel tegen suikerziekte aangeprezen te hebben.

De aangeklaagden riskeren wegens zware oplichting tot vier jaar cel en een beroepsverbod. Meer dan 350 gedupeerden en nabestaanden eisen voor de rechtbank van Nanterre bij Parijs schadevergoeding als burgerlijke partij.

Aanleiding voor het schandaal vormde onder meer een rapport van de Franse toezichthouder op geneesmiddelen. Die vermoedt dat de vermageringspillen van het concern alleen in Frankrijk al de dood van 500 patiënten heeft veroorzaakt. Andere schattingen gaan uit van zelfs 2.000 slachtoffers. Minstens 3.500 patiënten moesten in het ziekenhuis behandeld worden. Het middel zou onder andere schade aan hart en vaten aangericht hebben.

Servier had de vermageringspil midden de jaren zeventig als geneesmiddel tegen diabetes op de markt gebracht. Het werd echter ook vaak als eetlustremmer aan mensen met overgewicht voorgeschreven. Volgens schattingen hebben in totaal zowat vijf miljoen mensen het middel ingenomen. Mediator is sinds 2009 in heel Europa verboden na een onderzoek van het Europees Geneesmiddelenbureau. De Belgische overheid weigerde het medicijn al in 1977 op de markt te brengen.

Het eerste strafproces tegen het farmaconcern zal tot 6 juli duren. Een tweede geding zal vermoedelijk beginnen na afsluiting van bijkomend onderzoek. Dan riskeert Servier ook een aanklacht wegens doodslag en slagen en verwondingen. (BENOIT PEYRUCQ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud