Advertentie

Eeuwenoude wijn onder de hamer in Antwerpen

Bij wijnveilinghuis Sylvie's in Antwerpen worden zaterdag drie loten van telkens twee flessen met een bijzondere historische waarde geveild. De flessen werden in de jaren tachtig door archeologen uit een in de achttiende eeuw gezonken schip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) gehaald. Ze worden per twee verkocht zodat de koper kan kiezen om van één fles te proeven en de andere intact te laten. De wijn zelf was allicht ingedikt en van Duitse makelij.

Het scheepswrak in kwestie is dat van de Oost-Indiëvaarder 't Vliegend Hert en ligt op een zandbank op een diepte van veertien meter, achttien kilometer van de kust van Zeebrugge. Het schip verging in 1735 onderweg naar Batavia (Jakarta) met man en muis en nam onder andere een hele wijnvoorraad met zich mee de diepte in. Een jaar later werd al een deel opgehaald, maar aangezien dat erg moeizaam verlopen was, kwamen er geen verdere pogingen meer.

Nadat 't Vliegend Hert eeuwenlang in de vergetelheid beland was, kwam het door onderzoek eind jaren zeventig opnieuw in de belangstelling. Duikteams konden uiteindelijk nog een deel van de lading redden. De wijnflessen, van het type "kattenkoppen" met een lange smalle hals en een breed onderste gedeelte, werden grotendeels aan de Nederlandse staat overgedragen en vervolgens in het Zeeuws Maritiem MuZEEum in Vlissingen bewaard. Een deeltje kwam echter in privéhanden terecht. Intussen ligt het schip overigens in Belgische territoriale wateren, nadat de nautische grenzen werden aangepast.

(Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud