Eikenprocessierups laat weer van zich horen in Limburg

In de omgeving van Bree zijn het voorbije weekend de eerste meldingen van jonge eikenprocessierupsen binnengekomen. Vanwege de voorspelde hoge temperaturen valt te verwachten dat de rupsen zich ook elders snel verder zullen ontwikkelen, laat de Limburgse gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Frank Smeets (CD&V) dinsdag weten.

Op dit ogenblik bevinden de rupsen zich nog in larvale stadia en beschikken ze nog niet over irriterende brandhaartjes. Daardoor hebben preventieve bladspuitingen momenteel nog geen zin, aldus Smeets.

Het is vooral opletten geblazen wanneer de eitjes van de eikenprocessierupsen uitkomen. Dat is meteen ook de meest geschikte periode om de plaatsen met veel rupsen op te sporen. "Van zodra we weten waar de plaag zich gaat situeren, kunnen we gerichte preventieve bestrijdingen uitvoeren", zegt de gedeputeerde.

Een preventieve behandeling met een bestrijdingsmiddel vindt idealiter plaats tijdens het einde van het tweede larvale stadium en het vroege derde larvale stadium. Vorig jaar was dat begin mei tot eind mei. (KWO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud