Eindejaarsverkoop schuimwijnen en champagnes gaat richting nieuw record

De eindejaarsverkoop van schuimwijnen en champagnes stevent volgens het Nieuwsblad op Zondag af op een nieuw record. De verkoop stijgt met vijftien tot veertig procent. Het is al van 1999 geleden - toen de magische overgang naar 2000 gevierd werd - dat de Belg zich nog zo massaal op de bubbelwijnen gestort heeft.

Champagne klokte vorig jaar af 9,7 miljoen flessen, terwijl cava voor het eerst vlot de kaap van tien miljoen exemplaren rondde. Maar dit jaar sneuvelt dat record probleemloos. De supermarkten bestempelen de eindejaarsverkoop unaniem als "super, subliem tot zelfs ronduit fenomenaal".

Champagne lijkt zich te herstellen, met dank aan de massale verkoop van de goedkope "instapchampagnes" van onbekende merken die hun omzet zien verdubbelen tot verdriedubbelen. Er is een stormloop op de champagnes onder de tien euro. Ook het topsegment, boven de dertig euro, gaat er lichtjes op vooruit (+5 procent), maar de champagnes tussen de twintig en dertig euro, hebben het moeilijker.

Geschat wordt dat tegen 31 december zo'n tien miljoen flessen over de toonbank zullen gaan en daar moeten dan nog de drie à vier miljoen flessen bijgeteld worden die de Belg rechtstreeks gaat halen bij de champagneboer.

De vijf belangrijkste supermarkten en een tiental grote wijninvoerders verkopen ook "beduidend meer cava dan champagne", schrijft Het Nieuwsblad op Zondag. De meerverkoop schommelt tussen de dertig en vijftig procent. Dit jaar hebben we dus om en bij de vijftien miljoen flessen cava gekraakt, een nooit gezien record volgens Het Nieuwsblad op Zondag. (AVB)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud