Eis van Marine Le Pen tegen FN-lijsten in Charleroi afgewezen

Marine Le Pen, de voorzitter van het Franse FN, is door de kortgedingrechter in Charleroi in het ongelijk gesteld in haar actie tegen FN-lijsten in het arrondissement Charleroi. Enkele dagen geleden kreeg ze wel gelijk in een gelijkaardige procedure in Namen. De rechter donderdag sprak zich niet uit over de grond, maar oordeelde dat er gebrek aan hoogdringendheid is gezien de lijsten reeds zijn neergelegd.

Tijdens de zitting dinsdag wees meester Ghislain Dubois, de advocaat van Marine Le Pen, op meerdere gerechtelijke beslissingen die de Franse voorzitter van Front National gelijk gaven over het gebruik van het FN-logo of van haar familienaam voor gemeentelijke verkiezingslijsten.

Mr. Dubois vroeg de terugtrekking van deze lijsten en een dwangsom van 10.000 euro per dag vertraging en per inbreuk tegen de lijstindieners.

Volgens Salvatore Nicotra, kandidaat in Fleurus op de lijst LEPEN, was de dagvaarding niet gegrond. Hij betwistte onder meer de hoogdringendheid omdat de lijsten materieel niet meer kunnen gewijzigd worden voor de verkiezingen van 14 oktober.

Zonder over de grond te beslissen, oordeelde de kortgedingrechter donderdag dat er geen hoogdringendheid is. Mr. Dubois zal geen beroep aantekenen. Hij wees er op dat het belangrijk is dat "de Fransen die in België op FN-lijsten stemmen, weten dat die lijsten geen enkel verband hebben met zijn cliënte". (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud