Advertentie

Enkele politici weigeren te stemmen voor EU-verkiezingen

In de Vlaamse rand rond Brussel hebben zondagmorgen enkele politici geweigerd om een stem uit te brengen voor de Europese verkiezingen, wegens de niet-splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Voor zover bekend gaat het om de Lennikse burgemeester Willy De Waele (Open Vld) en uittredend Vlaams parlementslid en schepen Mark Demesmaeker (N-VA), tevens schepen in Halle. Beiden hadden hierover voorheen geen afspraak gemaakt.

"Ik heb geweigerd te stemmen voor de Europese verkiezingen omdat die stemming volgens mij wegens de niet-splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en het arrest van het Grondwettelijk Hof uit 2003 in dit verband compleet ongrondwettelijk is", aldus De Waele.

In de aanloop naar de verkiezingen voerden tal van gemeenten uit Halle-Vilvoorde actie tegen de niet-splitsing van de kieskring. Zo weigerden een vijftiental gemeenten kieslijsten samen te stellen en kiesbrieven te versturen voor de EU-verkiezingen. Die taak werd overgenomen door de Vlaams-Brabantse gouverneur.

Tal van andere gemeenten beslisten geen openbare plakborden te plaatsen voor de verkiezingen om op die manier Franstalige kiesaffiches uit het straatbeeld te weren. In Halle werd op deze borden geen ruimte ter beschikking gesteld van Franstalige partijen en Affligem besliste deze te overplakken met witte exemplaren. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud