Eternit in beroep tegen veroordeling door Brusselse rechtbank van eerste aanleg

Het bedrijf Eternit heeft beroep aangetekend tegen het vonnis van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg van 28 november jongstleden. Toen werd het bedrijf veroordeeld om een schadevergoeding van 250.000 euro te betalen aan de familie van Françoise Jonckheere, die in 2000 overleed aan longvlieskanker, veroorzaakt door het inademen van asbest.

De echtgenoot van Françoise Jonckheere werkte zijn hele leven voor Eternit in Kapelle-op-den-Bos, waar het gezin ook woonde, en overleed in 1987 aan longvlieskanker. Toen Françoise in 2000 dezelfde ziekte kreeg, besloot ze Eternit te dagvaarden.

De rechtbank van eerste aanleg gaf haar gelijk en oordeelde dat Eternit in de fout ging door decennialang asbest te blijven gebruiken en door de gevaren van het mineraal te minimaliseren, hoewel bekend was dat het longvlieskanker en asbestose kon veroorzaken.

Na een grondige analyse van het vonnis heeft Eternit nu beslist in beroep te gaan, zo deelt de woordvoerder van het bedrijf mee. "We gaan in beroep, omdat de rechtbank in haar vonnis zelf zegt dat we volgens de toen vigerende wetgeving gehandeld hebben", zegt Roeland Verhille. "Daarnaast oordeelt de rechtbank dat in de jaren 1950 en 1960 al duidelijk was dat asbest niet gebruikt mocht worden, terwijl volgens ons het debat toen vooral om de blootstellingsniveaus draaide."

Eternit blijft wel betreuren dat er mensen ziek geworden zijn door het gebruik van asbest en wijst op de vergoedingsregeling die via het Asbestfonds werd uitgewerkt. (VIRGINIE LEFOUR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud