Etienne Schouppe strenger voor bestuurders

Een verdubbeling van het aantal controles en een verstrakking van de rijopleiding en het rijbewijs. Daarmee wil staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) proberen het aantal verkeersdoden tegen 2015 te halveren. Dat blijkt in de beleidsnota voor 2009 van de staatssecretaris, aldus Het Nieuwsblad en De Standaard woensdag.

Schouppe wil het aantal verkeersdoden terugdringen naar maximaal vijfhonderd per jaar tegen 2015. Die ambitieuze doelstelling hebben de Belgische beleidsmensen zich vorig jaar opgelegd op de tweede Staten-Generaal voor de verkeersveiligheid. In 2007 vielen nog 1.067 doden op onze wegen.

Schouppe wil het aantal controles op snelheid en op alcohol verdubbelen. Zo zou een op de vijf bestuurders per jaar een controle moeten meemaken. Bovendien kan vanaf volgend jaar de rechter het alcoholslot opleggen als straf voor dronken bestuurders.

Tweede speerpunt in het plan is de rijopleiding. Zowel de rijopleiding als het rijbewijs moeten strakker geregeld worden, vindt Schouppe. Zo wil hij een voorlopig rijbewijs invoeren na het slagen van het rijexamen. Volgens dat voorlopig rijbewijs mag de jonge bestuurder maar 0,2 promille alcohol in het bloed hebben. Pas na twee jaar volgt het volwaardige rijbewijs. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud